Post Corona marktbespiegelingen en arbeidsmigranten huisvesting

Nieuws Datum
04/07/2020
De zomerbijeenkomst 2020 van het Paddenstoelenpact stond in het teken van twee onderwerpen: de Post Corona marktbespiegelingen en de arbeidsmigranten en hun huisvesting. Zo’n 53 ondernemers, waaronder 13 jonge bedrijfsopvolgers, werden bijgepraat over deze onderwerpen.

Cindy van Rijswick nam de aanwezigen mee in haar Post Corona markt bespiegelingen. “Hoe ziet de markt er na het Corona tijdperk uit?”. Of zoals ze in de subtitel van haar verhaal zegt “Gezond perspectief blijft, (on)gezonde concurrentie ook” Cindy van Rijswick is analist groenten en fruit bij Rabobank Research Food en Agribusiness. Met cijfers in mooie grafische plaatjes bracht Cindy de pre- en post-corona effecten op de groente- en fruitsector in beeld. Er wordt een lichte consumptiegroei van verse groente (3% per jaar in 2020-2024) verwacht. Er is echter geen sprake van een radicale verandering van consumententrends in het post-corona tijdperk. Ze schetst een gezond perspectief voor de paddenstoelensector. Het valt op dat de consumenten steeds meer “begeleid” worden bij het maken van keuzes. Voeding die gezond is voor mens én planeet wint terrein. Er wordt steeds scherper gekeken naar de duurzaamheidsprestaties van de sector.

Peter Baltus en Hans Koehorst van LTO Nederland namen de aanwezigen mee in de actualiteiten rondom arbeidsmigranten, hun huisvesting en Corona. Om met dat laatste te beginnen; gelukkig kent de paddenstoelensector geen grote uitbraken. Dat is mede te danken aan het pre-actief werken, reizen en wonen volgens het opgestelde protocol. De huisvesting is goed geregeld en vindt veelal op de bedrijven zelf plaats. De commissie Roemer komt echter met veel aanbevelingen die niet praktisch zijn uit oogpunt van de arbeidsmigrant en de werkgever. De paddenstoelensector heeft hier al een belangrijke stap gezet met certificering, ook op gebied van huisvesting.

Terug