Een coach kan helpen om de samenwerking weer vlot te trekken

Nieuws Datum
18/02/2021
In de eerste golf van de coronapandemie in 2020 werd het voor ondernemers in de (glas)tuinbouw mogelijk om gebruik te maken van een coach om de crisis goed te doorstaan. Geert-Peter de Rijk van Paddestoelenrijk in Rossum heeft hiervan gebruik gemaakt. "In coronatijd hadden we minder afzetkanalen omdat de restaurants dichtgingen. Dat maakte het werk moeilijker. Op dat moment bleek dat we met elkaar niet echt als een team konden werken.” Geert-Peter zocht de hulp van Corry Verhoeven van ABAB Accountants en Adviseurs en ging met haar en met de medewerkers aan de slag.

Geert-Peter de Rijk en zijn vrouw Jolanda hebben sinds 1986 een paddenstoelenbedrijf in Rossum (Gld). Was dat eerst een ‘gewone’ champignonkwekerij; in 2003 ging het roer om en nu richten zij zich op exotische paddenstoelen. 9 bijzondere soorten telen ze zelf, als de Pompom Blanc (ziet er uit als bloemkool), de Koraalzwam (beetje radijsachtig en een bijzonder uiterlijk) en de Nameco (nootachtige smaak). Paddestoelenrijk verkoopt daarnaast nog 9 soorten van collega-telers en 5 tot 10 soorten (afhankelijk van het seizoen) wilde paddenstoelen.

Het bedrijf werkt circulair en heeft diverse certificaten die aantonen dat er biologisch geproduceerd wordt. De substraten waar de zwammen op groeien zijn voedingsbodems van houtsnippers. Paddestoelenrijk heeft een samenwerking met de meubelindustrie waar het restant van beukenhout vandaan komt. Deze snippers vormen met het mycelium (het netwerk van schimmeldraden) de bodem waarop de zwammen groeien. Na de oogst van de zwammen worden de substraten ondergewerkt op een akker, waardoor ze weer als voeding dienen voor bijvoorbeeld mais.

Je bent wat je eet
“Wij produceren op bestelling”, zegt Geert-Peter. Paddenstoelen kun je niet op voorraad telen, want je kunt het niet lang goed houden. Dat maakt het wel wat complexe handel. Daar komt bij dat Nederlanders nog niet echt een cultuur hebben van paddenstoelen eten, zoals je in het voormalige Oostblok wel ziet. Mensen vinden het een beetje spannend om ze te kopen in de winkel. Ze kunnen er nog wat van leren hoe ze bij de gerechten te gebruiken zijn. “Je bent wat je eet, zeggen ze wel eens. Alles wat je voor je 12e jaar leert eten, bepaalt je voedingspatroon in je volwassen jaren”.

Paddestoelenrijk heeft 6 mensen in dienst en er zijn 3 locaties waar de paddenstoelen groeien, verzorgd moeten worden en uiteindelijk geoogst, gesorteerd en verpakt. De paddenstoelen groeien niet allemaal tegelijk om op hetzelfde moment geoogst te kunnen worden. Het vraagt eigenlijk continue aansturen van de medewerkers. Dit zijn –uitzonderingen daargelaten – veelal jongeren tot ongeveer 25 jaar.

Doe eens iets anders dat wat je gewend bent
Geert-Peter: “Vergeleken met een aantal jaren geleden zie je wel verschillen met de huidige medewerkers. De arbeidsethos is wat anders, ze maken andere keuzes. De communicatie loopt bijna allemaal digitaal, zijn wat lastiger bereikbaar. Gelukkig heb ik er af en toe één die het werk meer zíet, die met me meedenkt, dat is dan weer een voortrekker richting de ploeg. Het is moeilijk om er echt een team van te maken.”

“Toen ik tijdens de coronacrisis hoorde van de coaching – via Greenport Gelderland – dacht ik gelijk: dit is een goed moment om dit op te pakken. Laten we eens iets anders doen om aan de teamvorming te werken. Ik heb toen contact gezocht met coach Corry Verhoeven.”

Corry is senior adviseur personeelsmanagement bij ABAB Accountants en Adviseurs en begeleid onder andere het verkrijgen van inzicht in persoonlijkheidsprofielen. Zij stelde voor om iedereen die bij Paddestoelenrijk werkt, te vragen een (online) persoonlijkheidstest in te vullen. Je krijgt digitaal een aantal opgaven met 4 opsommingen van woorden, waaruit je dat woord kiest dat het beste bij je past. Aan het eind van de test, komt daar een persoonlijkheidsprofiel uit met jouw kenmerken. Je voorkeursstijlen, sterke kanten en valkuilen, communicatie en groeimogelijkheden worden in kaart gebracht.

Geert-Peter: “Erg leerzaam om dit van elkaar te kennen. Dan weet je ook waarom iemand doet wat hij doet en zegt wat hij zegt. Dit hebben we met het hele team gedaan. Best moeilijk en voor de medewerkers wel confronterend om dit over zichzelf op papier te zien. Corry heeft ons goed begeleid. Het is nu aan mij om met de mensen in gesprek te gaan. Als groep en individueel. Ik wil heel graag met elkaar werken aan een betere teamvorming. Dit doe je niet in een paar uurtjes, het kost tijd en inzicht en je kwetsbaar op durven stellen. Maar de eerste stap is gezet en van hieruit gaan we rustig verder.”

 

Paddestoelenrijk, Middelweg 3, 5328 JC Rossum, www.paddestoelenrijk.nl

Terug