Geslaagde Nationale Paddenstoelen Dag 2021

Nieuws Datum
04/11/2021
Donderdag 28 oktober heeft “Dé Nationale Paddenstoelendag” weer plaatsgevonden. Op de bijeenkomst waren 140 deelnemers aanwezig. De dag werd georganiseerd door PaddenstoelenPact, ZLTO, LTO-vakgroep Paddenstoelen en Mushroom Office. De Nationale Paddenstoelendag vond plaats bij champignonkwekerij de Hopwaag in Ammerzoden, waar in hetzelfde weekend ook de Champignon Obstakel Run werd gehouden.

“Het zijn turbulente tijden Tom van Wijk, voorzitter LTO-vakgroep Paddenstoelen, was de dagvoorzitter:, waarbij de champignonkweker met enorme kostenstijgingen te maken heeft. De paddenstoelenteelt heeft daarbij echter alles in zich een toekomst bestendige sector te zijn., Het is verder goed om naast verschillende onderwerpen ook informeel met elkaar tijdens een hapje en een drankje te bespreken en na te denken over de toekomst”. Tevens kondigde hij aan, dat het Dutch Mushroom Centre definitief tot stand zal worden gebracht binnen de hotspot Brightland Campus in Venlo.

Peter Drenth, gedeputeerde van de provincie Gelderland, sprak over het belang van de Paddenstoelensector in deze economische regio. “Paddenstoelen zijn een prachtproduct, waar we trots op zijn”, aldus gedeputeerde Peter Drenth. “De paddenstoelensector in Gelderland kan een belangrijke bijdrage leveren aan de toenemende vraag naar plantaardige eiwitten. Het blijft wel een uitdaging voor ondernemers net als in andere sectoren binnen de land- en tuinbouw om een goede prijs te krijgen voor dit hoogwaardige product.”

Ook Han Wösten, Professor aan de Universiteit van Utrecht gaf een goed beeld van wat er allemaal meer kan met schimmels. “Van zuiveren van medicijn resten uit water”, tot het vervangen van materialen die nu hoog belastend zijn voor het milieu. Wösten noemde voorbeelden, waarvan de productie nu al mogelijk is, van een stof gemaakt uit schimmel, welke leer vervangt tot aan hard materiaal, waarmee PVC-regenpijpen vervangen kunnen worden. Hij ziet voor zich een bouwmarkt met producten die niet vervaardigd zijn door olie en steen, maar als grondstof schimmels hebben.

Tijdens de workshops is er intensief gediscussieerd over hobbels en vooruitzichten in de sector en hoe de sector hiermee omgaat. Ook in de Paddenstoelensector zijn personeelstekorten. Champost is bovenal een goede bodemverbeteraar om het organisch stofgehalte van onze bodems op peil te brengen! De circulaire waarde van dit product uit de sector wordt te vaak onderschat. Hoe we als champignon telend Nederland kippen- en paardenmest zonder stikstof uitstoot verwerken tot een vezelrijk product met als een van de weinige groente “vitamine d” zou ook veel nadrukkelijker in de media benoemd mogen worden. De circulaire landbouw is hierbij al rond! Jammer dat ons verhaal op deze wijze nog niet bij de consument terecht komt. Hoe gaan we dit wel doen als sector?

Op het einde van de dag werd er onder het genot van een hapje en drankje gediscussieerd over onderwerpen als personeel, huisvesting, champost, opleidingen en de hoge compost- en energieprijzen.

Terug