Terugblik Nationale Paddenstoelendag 2021

Nieuws Datum
28/01/2022
"Paddenstoelen zijn een prachtproduct, waar we trots op zijn”. Dit zijn de woorden van gedeputeerde Peter Drenth tijdens de Dé Nationale Paddenstoelen Dag 2021 die eind oktober in onze regio werd gehouden. Peter Drenth was een van de sprekers op deze geslaagde paddenstoelendag. Op de bijeenkomst waren 140 deelnemers uit heel Nederland aanwezig. De dag werd georganiseerd door PaddenstoelenPact, ZLTO, LTO-vakgroep Paddenstoelen en Mushroom Office. De Nationale Paddenstoelendag vond plaats bij champignonkwekerij de Hopwaag in Ammerzoden, waar in die zelfde week ook de Champignon Obstakel Run werd gehouden.

Peter Drenth sprak over het belang van de Paddenstoelensector in deze economische regio. Een moderne sector in Gelderland die een belangrijke bijdrage kan leveren aan de toenemende vraag naar plantaardige eiwitten. “Van alle paddenstoelen die op ons bord komen heb je 33% kans dat het er eentje is die in onze eigen Bommelerwaard is geteeld”, aldus de gedeputeerde. Het blijft wel een uitdaging voor ondernemers net als in andere sectoren binnen de land- en tuinbouw om een goede prijs te krijgen voor dit hoogwaardige product. Tom van Wijk, voorzitter LTO-vakgroep Paddenstoelen: “Het zijn turbulente tijden, waarbij de champignonkweker met enorme kostenstijgingen te maken heeft. De paddenstoelenteelt heeft daarbij echter alles in zich een toekomst bestendige sector te zijn.

Ook Han Wösten, Professor aan de Universiteit van Utrecht gaf een goed beeld van wat er allemaal meer kan met schimmels. “Van zuiveren van medicijn resten uit water”, tot het vervangen van materialen die nu hoog belastend zijn voor het milieu. Wösten noemde voorbeelden, waarvan de productie nu al mogelijk is, van een stof gemaakt uit schimmel, welke leer vervangt tot aan hard materiaal, waarmee PVC-regenpijpen vervangen kunnen worden. Hij ziet voor zich een bouwmarkt met producten die niet vervaardigd zijn door olie en steen, maar als grondstof schimmels hebben.

Tijdens de workshops werd er intensief gediscussieerd over hobbels en vooruitzichten in de sector en hoe de sector hiermee omgaat. Ook in de Paddenstoelensector zijn personeelstekorten. Champost is bovenal een goede bodemverbeteraar om het organisch stofgehalte van onze bodems op peil te brengen! De circulaire waarde van dit product uit de sector wordt te vaak onderschat. Hoe we als champignon telend Nederland kippen- en paardenmest zonder stikstof uitstoot verwerken tot een vezelrijk product met als een van de weinige groente “vitamine d” zou ook veel nadrukkelijker in de media benoemd mogen worden. De circulaire landbouw is hierbij al rond! Jammer dat ons verhaal op deze wijze nog niet bij de consument terecht komt. Hoe gaan we dit wel doen als sector?

Terug