Intervisiebijeenkomst jonge paddenstoelentelers gaat van start

Nieuws Datum
19/07/2022
Met een groep van ongeveer 20 jonge paddenstoelentelers uit de regio zijn we op bezoek geweest bij Dutch Berries onder begeleiding van Boudewijn van der Wal. Dit was de eerste intervisiebijeenkomst, met als doel om te kijken hoe er in andere sectoren met arbeid om wordt gegaan.

Met een groep van ongeveer 20 jonge paddenstoelentelers uit de regio zijn we op bezoek geweest bij Dutch Berries onder begeleiding van Boudewijn van der Wal. Dit was de eerste intervisiebijeenkomst, met als doel om te kijken hoe er in andere sectoren met arbeid om wordt gegaan. Dutch berries teelt op ca. 25 hectare aardbeien. Een groot deel hiervan is van het ras Elsanta, dit is een kortdragend ras, wat inhoud dat er gedurende het jaar enkele grote oogstpieken zijn wanneer veel product geplukt moet worden. Hiervoor zijn enkele honderden personeelsleden nodig. Daarom teelt het bedrijf in een nieuwe kas ook een doordragend ras, wat ook het oogsten in de winter mogelijk maakt en daardoor de vraag naar arbeid meer over het jaar kan verspreiden. Voor de teelt van doordragende rassen heeft het bedrijf in de nieuwe kassen ook LED verlichting opgehangen. Na de rondleiding vertelde Boudewijn kort over het ontstaan van het bedrijf, en hoe het bedrijf omgaat met personeel.

Na de presentatie van Boudewijn nam leiderschapscoach Sandhya Santoe het over. Na een korte introductie worden de jongeren gelijk aan de gang gezet, ze werden in groepjes ingedeeld, waarna ze als kennismaking binnen een minuut zoveel mogelijk overeenkomsten met de groepsgenoten moesten noteren. Daarna mochten de telers zich voorstellen aan de hand van twee vragen: Wat vindt je belangrijk in het leven en wat hoop je hier te leren. Als belangrijke dingen werden vooral gezondheid, vrienden/familie, werk en geluk genoemd. De telers gaven o.a. aan de volgende onderwerpen op te willen pakken: Leidinggeven, bedrijfsovername, personeelsbeleid, duurzame innovaties en het verkennen van horizontale samenwerkingen. Dit vormt gelijk een goed aanknopingspunt voor toekomstige bijeenkomsten.

Terug