A million friends in dekaarde

Project Locatie
Ontwikkeling van een "biostimulant" die de weerbaarheid verhoogt Provincie Gelderland

Hier werken ondernemers met Stichting Eco consult en INAGRO  aan een nieuw soort bodemverbeteraar die zich richt op het weerbaarder maken van het mycelium, het substraat en de dekaarde waarop onze mooie paddenstoelen gekweekt wordt. Om dit te bereiken zijn er in het laboratorium van Pilzforum meer dan 600 verschillende bacteriestammen getest.

Stichting Eco consult heeft een viertal stammen geselecteerd op veiligheid en stabiliteit die een sterke ziekte remmende werking vertoonde in lab en veldproeven tegen voorkomende ziektes.Voor dit viertal is er een pilot gedaan om gevriesdroogd bacteriepoeder te maken. Dit poeder wordt toegevoegd aan het gietwater in de eerste dagen van de teelt en creëert zo een beschermend milieu waar de paddenstoelen zich veilig en schoon kunnen ontwikkelen.Hier testen we het effect van drie rassen “goede” bacteriën (A million friends) Bacillus subtilis op spinnenwebschimmel in een gecontroleerde omgeving.

Bacteriële reiniger
Ziekteverwekkers hechten zich graag aan organisch materiaal op de vloeren, machines en gereedschappen en ziektes kunnen zo worden geïntroduceerd in schone ruimtes. Door een beschermende laag bacteriën te gebruiken, verlaagt de teler de besmettingskansen. Hierbij profiteert de teler van het zogenaamde verdringingsproces. Behalve dat deze “goede”  bacteriën deze ziektes aanvallen, verdringen ze ook de ziektes door concurrentie op het gebied van ruimte en voeding. Door het behandelen van voedingsrijke risicogebieden zoals vloeren en afvoerbanden met een probiotisch schoonmaakmiddel kunnen deze voorzien worden van een beschermende laag “goede bacteriën” terwijl het personeel en milieu er geen hinder van ondervindt. In dit project ontwikkelen we een systematiek voor de bacteriologische reiniger in een twee componenten systeem. We gaan grootschalig testen op minimaal twee bedrijven (handpluk en snijteelt) gedurende 1 jaar.

Kortom we ontwikkelen hier een “biostimulant” die de weerbaarheid van de teelt van paddenstoelen verhoogt met twee toepassingen: in dekaarde en als bacteriële reiniger.

Terug