Duurzame ergonomische en planet proof krattenlijn met ontnester van bakjes

Project Locatie
Duurzame ergonomische en planet proof krattenlijn Hedel

Maasland Champignons investeert in een duurzame krattenlijn waarbij volautomatisch en ergonomisch de blauwe bakjes (recyclebaar PET materiaal) in blauwe kratjes worden gezet. Dit gaat gebeuren via een ontnester. De lijn wordt gebruik voor gebruikte kratjes die gewassen worden en gedroogd. Dus duurzaam materiaalgebruik en geen wegwerpcultuur. De krattenlijn bestaat volledig uit RVS en gaat voldoen aan de hoogste eisen en is planet proof op gebied van certificering in de voedselverwerkende branche.

Hygiëne staat hoog in het vaandel. Met onze middelenvrije teelt en gasloos stomen willen we risico op vervuild fust aan de poort van ieder bedrijf in de kiem smoren. Dus ieder bedrijf heeft belang bij zo’n fustlijn. Bovendien is het huidige handmatig stapelen en ontnesten van de bakjes werk wat door de medewerkers als lastig en monotoom saai werk wordt bestempeld. Gezien het moeilijk verkrijgen van personeel voor dit werk is het automatiseren van ook een grote noodzaak voor telers. Verder is hier sprake van een waterbesparend systeem en terugdringen van emissie naar het riool.

Het accent bij deze innovatie ligt op duurzaamheid in de vorm van 1) minder emissiestromen (water) en 2) energie neutraal en 3) vanuit hygiëne middelenvrij willen blijven werken. Of de kratten gewassen zijn voordat ze op het bedrijf komen is nu onzeker, daarom moet er op het bedrijf gewassen worden, immers hygiëne en paddenstoelenteelt zijn synoniem! Er is bij deze innovatie sprake van minimaal watergebruik bij het wassen; een duurzame verbetering; Dit wordt gecombineerd met een automatiseringsslag (ontnesten van de bakjes).

De op te leveren krattenlijn is geschikt voor het ontstapelen, wassen van de kratten en het vullen van de gereinigde kratten met tray’s (2 formaten), het transporteren en stapelen van gevulde kratten. Capaciteitsvraag: De capaciteit van de lijn is ongeveer 1000-1200 kratten / uur.

Duidelijke pluspunten van de krattenlijn zijn:

  • Hergebruik van kratten (circulair)
  • Wassen met minimum aan waswater
  • Automatiseren eentonig werk en betere ergonomie
  • Afvullen meerdere soorten schalen.
  • Verwarming elementen krattenwasser op stroom van eigen zonnepanelen of groen ingekocht stroom (niet op gas).
  • Machine ontwikkeld voor gebruik milieuvriendelijke PET schalen ter vervanging van pvc schaaltjes

 

Terug